Vuggestuen
Vuggestuens pædagogiske principper
Her i vuggestuen har vi et menneskesyn omkring de anerkendende relationer. Vi ser børnene som ligeværdige og individuelle personer, der har "integritet" og personlige behov. I praksis betyder det, at vi som voksne er sammen med børnene på en måde, der lærer børnene at begå sig i sociale relationer, og samtidigt lærer børnene at "mærke sig selv og sine følelser"
Vores grundlæggende værdier her i Solbakken er, at vuggestuen skal være et rart sted at være, både for børn og voksne. Vi gør meget ud af, at alle føler sig velkomne, og at der er en rar stemning, også i de situationer hvor ressourcerne er små. Vi tror at det giver børn og forældre den tryghed der skal til, for at vi alle kan trives.
Stuerne
På 11.sal har vi i alt 28 børn fordelt på 2 stuer, der er Jættestuen og Troldestuen. Børnene er mellem ca. 7 mdr. og 3 år, og der er både "store og små" på alle stuerne. I hverdagen stræber vi efter at tilgodese alle børnenes behov i forhold til aldersspredningen. I forbindelse med vores stuer har vi begge steder, en skøn terrasse, med bl.a. sandkasse og legehus, hvor børnene elsker at lege. Der udover har vi salen, hvor vi laver rytmik og bevægelse med børnene, vi har bl.a. rutsjebane, balancebolde og motoriske redskaber.
Med 14 børn på hver stue, gør vi meget ud af at dele os op i mindre grupper, hvor vi udover vuggestuens egne faciliteter benytter os af at gå på ture her i vores vidunderlige område. Institutionen ligger i smukke omgivelser, og vi tager ofte på ture til Søndermarken, Zoologisk have, Vestre kirkegård samt Frederiksberg have, eller Carlsbergs hestestalde.
Der er tilknyttet 4 voksne til hver stue. Som udgangspunkt har vi altid en studerende på skift på hver af stuerne. Vi arbejder som en samlet enhed i huset. Det betyder, at vi hjælper hinanden på tværs af stuerne - f.eks. i forbindelse med ferie og sygdom.
Indkøring
I forbindelse med indkøring får hvert barn/familie tildelt en kontaktvoksen. Denne person vil hovedsageligt varetage indkøringen. Derudover vil resten af stuens personale også være kompetente til at modtage og passe jeres barn - og svare på spørgsmål.
En indkøringsperiode varer typisk en lille uges tid. Det foregår på den måde, at den ene af forældrene er med barnet den/de første dage. Første dag vil være et kortere besøg i formiddagstimerne, og efter få dage vil barnet oftest være så trygt, at mor/far kan gå nogle timer. Næste skridt videre vil være, at barnet spiser frokost med de andre børn og endeligt prøver at sove i vuggestuen.
Det er almindeligt, at barnet i den første tid græder, når mor eller far går. Det kan være svært at takle som forældre, men som regel vil barnet hurtigt blive optaget af sin nye verden. Børn spejler sig i deres voksne og kan hurtigt aflæse, hvis I er kede af det eller utrygge ved at aflevere. Det er vigtigt at sige tydeligt farvel, og I må gerne række barnet til os. På den måde viser vi alle barnet, at det er trygt og ok at mor/far går, og vi her i vuggestuen godt kan passe på barnet. Græder jeres barn, bør I alligevel gå, når I har sagt farvel. Hvis I føler jer bekymrede, er I velkomne til at ringe senere.
Billeder af barnet til vuggestuen
I børnegarderoben og i badeværelset hænger der billeder af børnene ved deres plads. I må derfor gerne medbringe to billeder af jeres barn.
Daglig information
I entreen på 11.sal hænger der et whiteboard og en opslagstavle med aktuelle informationer. Her kan I dagligt holde jer ajour med aktiviteter, personalets mødetider, evt. vikarer, madplan, mødereferater mv.
På hver stue ligger en stuebog til oplysninger om børnene.
Her skal I hver dag skrive:
Hvornår jeres barn er vågnet om morgenen (så vi kan tage særligt hensyn, hvis barnet er træt).
Hvornår barnet bliver hentet (af hensyn til barnets behov og vores planlægning).
Hvis barnet bliver hentet af andre end den/de, der har forældremyndigheden.
Vi skriver:
Hvornår barnet har sovet til middag.
Hvad der er sket i dagens løb
Aflevering og mødetider
Af hensyn til vuggestuens planlægning og aktiviteter skal børnene afleveres senest kl. 9.30. Det vil sige, at I har sagt farvel og afleveret barnet inden dette tidspunkt. Ring gerne så tidligt som muligt, helst før kl. 8.30, hvis barnet møder senere, holder fridag eller er sygt. Hvis I ønsker at aflevere senere en dag, er det muligt at komme kl. 11.00 inden frokost. Det afhænger dog af dagens program og skal ske efter aftale med stuens personale, senest samme dag inden kl. 8.30.
I er velkomne til at give jer god tid til at aflevere jeres barn om morgenen. Men samtidig værner vi om at få en rolig tid med børnene i morgen- og formiddagstimerne. Derfor; tag den tid I behøver, men lad ikke afleveringen trække i langdrag.
Aflevering: inden kl. 9.30
Ved fridag, sygdom el andet: ring inden kl. 8.30
Afhentning
Henter I jeres barn omkring eftermiddagsmaden, bør I huske på at der er mange andre børn på stuen og afhentningssituationen skaber ofte lidt uro på stuen, gør derfor afhentingen kort. Dog kan "politikken" omkring eftermiddagsmad og afhentning variere fra stue til stue.
Hvis I bliver forsinket i at hente jeres barn, skal I ringe og sige det. Omvendt behøver I ikke orientere os, hvis I kommer tidligere.
Hvis barnet hentes af andre end den/de, der har forældremyndigheden, skal vi have det at vide i forvejen. Vi udleverer ikke børnene til fremmede. Hvis barnet ikke er afhentet kl.17.00, vil vi forsøge at få kontakt til den person, I har oplyst på kartotekskortet. Giver denne person ikke resultat, skal vi kontakte den sociale døgnvagt og aftale nærmere. Denne procedure har heldigvis aldrig været aktuel.
Skiftetøj og påklædning
Det er vigtigt, at der altid ligger skiftetøj til barnet i badeværelsesskabet:
- undertøj
- strømper/strømpebukser
- bluse /t-shirt
- bukser/shorts
- sutter (hvis jeres barn bruger det)
Desuden skal barnet altid have overtøj med til årstiden:
- varmt tøj, hue/vanter om vinteren
- kasket/solhat og evt. tynd skjorte om sommeren
- regntøj og gummistøvler
- sovedragt til børn, der sover ude (uden knapper)
Solcreme er en meget vigtig "påklædning" om sommeren! Smør derfor jeres barn ind hjemmefra om morgenen. Vi smører igen om eftermiddagen, hvis vi er ude.
Hjemmesko skal medbringes hver dag.
Sæt venligst navn i barnets tøj og sko (sy mærke på eller skriv med tekstil-tusch).
Undgå snore i tøj, jakker, vanter osv. Det er ikke tilladt af sikkerhedsmæssige grunde. Det samme gælder plastikposer til opbevaring af tøj.
Vuggestuen har et beskedent udvalg af skiftetøj, som vi gerne hurtigt vil have igen. Ekstra skiftetøj er særligt vigtigt, når barnet begynder at gå uden ble.
Spisetider
Kl. 7.15-8.00 Morgenmad
Kl. 11.00 Frokost
Kl. 14.00-15.00 Eftermiddagsmad
Søvn
Nogle af de helt små har brug for en formiddagslur, men ellers bliver alle børnene lagt til at sove lige efter frokosten. På grund af husets særlige indretning er der forskellige sovefaciliteter, på Jætte- og Troldestuen sover de helt små udenfor i krybber eller barnevogne. De store børn sover i salen, her sidder der altid en voksen hos børnene, information om barnets sovetider, skrives i stuebogen.
Børnene må gerne medbringe deres sovedyr, dog kan vuggestuen ikke tage ansvar for det, hvis det bliver væk.